Föredrag med Janesh Vaidya

Biljetter köps via Tickster.se
Ange kod: VAIDYA116 för rabatterat pris.

Biljetter köps via Tickster.se
ange kod: VAIDYA116 för rabatterat pris.

På biljettsidan finns en ruta där du kan ange varför just du vill åka på två veckors retreat hos Janesh i Kerala, Indien. Med ayurvediska behandlingar varje dag, med ayurvedisk mat anpassad just för dig o yoga (10meter från Arabiska havet!)

De 100 första som köper biljett har chans att vinna denna fantastiska upplevelse. Jag var där i fjol vintras, det var extraordinärt, jag lovar!

Föreläsningen 2017

Den ayurvediske läkaren, föreläsaren och författaren Janesh Vaidya höll en mycket  välbesökt föreläsning på Skövde Kulturhus den 7 september 2017, på min inbjudan.

Här kan du läsa ett kort referat av hans föreläsning.  Vill du läsa mer om Janesh Vaidya klickar du här.

För att sammanfatta lite kort skulle man kunna säga att Janesh Vaidyas föreläsning handlade om att få mer energi i sitt liv.

Maten är en del av det goda livet, enligt Janesh, våra tankar är en annan. Vi kan lätt skada oss själva genom att tänka negativa tankar, eller äta fel mat.

De sju chakrana är en grundsten i den indiska filosofin, och solarplexus är ett mycket viktigt känslochakra. Om hjärtat och hjärnan är på kollisionskurs med varandra, för att vi enbart låter oss styras av våra tankar och inte lyssnar på våra känslor till exempel, skadas solarplexus och det uppstår kaos i kroppen.

Janesh Vaidya och Iréne Johansson

Vi kan läka oss själva genom den mat vi väljer att äta. Janesh rekommenderar en vegetarisk kost utan gluten och laktos, ägg och raffinerat socker. Inga djurprodukter, helt enkelt.

Han anser att blockeringar i kroppen bland annat orsakas av att vi äter djur. Vem har gett oss den rätten? frågar han sig och oss. Om vi vill ha frid med oss själva måste vi också ge djuren frid, menar han.

Ett annat råd han ger för att må så bra som möjligt och få ett liv med mer energi är att uppsöka och följa vår passion, inte enbart i kärlekslivet men också i det vi arbetar eller sysselsätter oss med.

Janesh förespråkar att sträva efter att ha rena tankar – det är som mat för sinnet, säger han. Det kan innebära att undvika negativa tankar, både när det gäller en själv och andra, och att undvika att döma och tänka illa om någon. Negativa tankar blockerar energi, enligt Janesh.

Vi bör äta så lite medicin som möjligt, tycker han. Janesh förespråkar den mångtusenåriga indiska läkekonsten Ayurveda, som kräver tid och läker sjukdomar på sikt, inte minst ångest, stress och depression.

Han jämför de sju chakrana med det västerländska endokrina systemet. Halschakrat har exempelvis samband med sköldkörteln, enligt Janesh.

I Sverige har vi rent vatten och ren luft, men ändå mår många människor dåligt. Ett annat sätt att få mer energi är meditation. Det kan räcka med fem minuter per dag, för att ge hjärnan en stund av lugn.

På många sätt är vi våra egna värsta fiender, menar Janesh. Vi tänker inte på hur kroppen påverkas av alla de tiotusentals tankar vi bombarderar oss själva med varje dag, och all den stress det ger oss att arbeta med något vi inte trivs med.

Vi bör sträva efter att försöka vara ärliga mot oss själva, och att leva i nuet. Nuet är det enda vi har, det förgångna är redan borta.

Vi mår bra av att göra något gott för andra, inte av att gräva ned oss i gamla oförrätter. Svårigheter och problem renar och utvecklar personligheten, säger Janesh.

Han rekommenderar yoga för att stärka kroppen och meditation för att lugna sinnet.

Sömn är mycket viktigt. Det är kroppens reparationstid. Enligt ayurvedisk medicin uppnår man den bästa dygnsrytmen genom att gå och lägga sig klockan tio på kvällen och gå upp klockan sex på morgonen.

Ayurvedisk filosofi delar upp människor i tre olika element beroende på konstitution: Vata (vind), Pitta (eld) och Kapha (vatten).

Viss mat stöder ett visst element, och man kan använda maten för att stärka den egna kroppen och motverka obalanser.

I Janeshs nya kokbok Maten från min by, som utkom den 18:e augusti, anges vilket element varje recept passar för. Alla recept har komponerats för att skapa bättre balans i kroppen, och är fria från gluten, laktos, raffinerat socker och animaliska produkter.

(Sammanfattat av mig, Iréne Johansson.)

Läs mer om Janesh Vaidya här.